Designer sau programator?

Designer sau programator ? Asta e o intrebare care si-pun pe toti care vor sa isi faca o cariera pe net. Pentru a fii designer trebuie sa ai o imaginatie foarte bogata si un calculator performant pentru a afisa anumite elemente. Se spune ca programatorul viseaza numai linii de cod, designerul ce viseaza ? Eu cred ca viseaza numai rendere, shapeuri si o gama larga de culori. Un designer cu experienta este bine platit, de la proiecte de cateva sute de euro se poate ajunge si la proiecte de cateva mii. Pe aceasta piata a designerilor castiga cine are o imaginatie si experienta mai bogata.

Programatorii pot spune ca sunt la fel de bine platit ca designerii. Diferenta dintre ei este ca designerii fac partea vazuta a siteului, adica ei deseneaza siteul, iar programatorii fac partea nevazuta a siteului, ceea ce utilizatorul fara experienta nu poate vedea. Daca designerul viseaza culori si Photoshop-uri, programatorul ce viseaza ? Linii de cod, mii de linii de cod, validari w3.org si multe altele. La fel ca designerul, programatorul trebuie sa fie inventiv si descurcaret. Nu exista programator care nu s-a confruntat cu o problema la care s-a chinuit sa ii afle raspunsul cateva ore, chiar zile. Ambele meserii sunt bine platite, dar pe fiecare persoana o caracterizeaza o meserie din acestea.

Unii sunt buni programatori, dar nu stiu pic de design web, altii stiu design dar la partea de programare stau prost, unii le imbina pe ambele. Un lucru trebuie retinut, in spatele oricarui site de succes stau cativa programatori si cativa designeri foarte priceputi. Deci voi ce sunteti, designeri sau programatori ?

Leave a Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *