“Simțeam cum îmi amorțește trupul, mi se împotrivește și devine independent, concomitent cu sentimentul paradoxal de vid ce mă sufocă“.
Da, asa te simti pe masa de operatie. Nu stiu daca exista o fraza mai buna care sa reflecte intocmai trairile din acele momente. Sunt oameni care in viata lor nu stiu ce inseamna aia operatie, iar la batranete cand afla vestea :”Trebuie sa va operam daca vreti sa mai …” intra in pamant. Este ceva normal sa ai o reticenta la inceput, dar daca intr-adevar trebuie atunci trebuie facuta. Mai sunt si oameni care din nefericire au avut nevoie de mai multe operatii ( cei care au fost implicati in accidente rutiere ) sau ghinionisti care au avut mai multe boli in viata lor. Pentru lor o alta operatie este ceva normal, sunt oameni puternici, care spun “iar ma operez” ca si cum ar spune “iar ma duc la munte”.
Dupa ultima experienta cu piciorul, la televizor parca tot vad documentare, emisiuni, filme cu operatii. De fapt ele cred ca au fost mereu, dar inainte nu constientizam pentru ca nu eram in situatii asemanatoare. Am ramas impresionat de operatiile prezentate pe TVR, la o emisiune in weekend ( a fost si sambata si duminica emisiunea – nu-i stiu numele – undeva in jurul orei 00-01 ). Se punea accentul pe capacitatea corpului de a se vindeca ajutat sau nu de medicina. De exemplu unui picior rupt, stand imobilizat 5-6 saptamani i se atrofiaza muschii. Astfel greutatea lui scade la jumatate, lipsind activitatile musculare. Dupa ce se sudeaza osul, incepi sa calci incet, incet. Abia atunci miracolul are loc si se refac legaturile intre articulatii, se elimina celulele moarte sau infectate si incet, piciorul isi recapata mobilitatea in functie de fiecare organism. Dupa 6 luni mergi ca un om normal in sfarsit si poate se si desumfla.
Stiati ca ficatul este singurul organ uman care se regenereaza? In cadrul emisiunii respective am vazut cum in Londra, au avut loc 2 operatii simultan. Primul operat era un om sanatos tun, caruia i-au taiat 1/2 din ficat pentru “a-l darui” varului sau ce avea cancer la ficat ( mai avea de trait 5 ani fara operatie ). Astfel dintr-un ficat impartit, au crescut 2 normale si sanatoase, in doua corpuri diferite. Asta da minune, iar astfel de operatii in UK sunt operatii uzuale. Oare si la noi exista medici competeni sa faca operatii de acest gen? Ca medic iti asumi o mare responsabilitate riscand viata unui om sanatos pentru a-l vindeca pe altul.